Afstemningsdagen 1920 i Skrave - kender du den historie?

Hvordan gik det egenligt for sig i Skrave i forbindelse med afstemningen 10. februar 1920. Det kan man læse om i bogen "Københoved Bysamfund", hvor Marie Boesen fortæller om, hvordan afstemningsdagen forløb i Skrave:

Selve afstemningsdagen den 10. februar  var en festdag - sådan her var programmet:

"På afstemningsdagen indbydes enhver
til at være med efter programmet her:

Kl. 8 går flaget til top.
8.40 møder man i sluttet trop
ved skolen, hvor flaget opstiger
under sang af drenge og piger.
Kl. halvti til andagt i kirken man bænkes.
På hver falden kriger der også må tænkes,
fra 11 til 12 skal de mindes derved,
at flaget i den tid på halv stang går ned.
En vigtig ting man ikke må glemme,
den i valglokalet at lægge sin stemme.
Nu bruger man tiden, som man kan bedst
indtil der kl. 8 hos Thyssen er fest
med festtaler, kaffe og frit samvær
og husk, det gælder alle og enhver."

Og alle kom. Hele byen var af huse. I laden til Thyssens gård, i dag Kastanjegården, var der dækket op til 500 personer samt til børnene. Ingen havde prøvet at skulle lave kaffe til så mange. I forvejen var der syet kaffeposer til transportspande (junger til mælk) og den store gruekedel leverede det kogende vand, så det gik. Brødet til kaffen havde man hver især selv medbragt.

At festen skulle holdes der, var kommet i stand ved, at et par mænd havde været rundt ved alle gårde for at se, hvem der bedst kunne have plads.

Laden var pyntet med gran på både gulv (for at tage kulden) og på stolperne. Gårdens klaver var i dagens anledning flyttet over i laden.

For at følge med i valgresultaterne rundt omkring i Sønderjylland kørte en af Kloppenborgs sønner i bil til Skodborg for at hente telegrammer. Det var jo før valgudsendelserne i fjernsynet, internettet og sms'ernes tid.
Festen varede til kl. 3 om natten med taler, sange og samvær.

dette googlemap kan du se denne historie og mange andre fortællinger, der knytter sig til hvordan det var at bo og leve i Skrave-område fra 1868 til 1920 mens her var tysk. 

Ingen kommentarer: