Ny stenskulptur på Skrave kirkegård

I forbindelse med gudstjeneste og sognemøde søndag den 8. november 2015, blev den nye stenskulptur afsløret. Peter Jensen fra Skodborg, som tidligere i mange år har været graver ved Skrave kirke, stod for afsløringen af stenen.

Skulpturen er placeret på de anonymes gravplads, som er lige nord for kirken, ved kirkens østlige ende.

På forsiden er skulpturen hugget ud som et træ. Kronen er små egeblade og agern. Nederst er bladene hugget forholdsvis dybt ud og længere oppe på kronen er de hugget knap så dybt ud, for til sidst at gå i et med selve stenen. På bagsiden af stenen er indhugget 5. vers af Holger Lissners salme "Nu går solen sin vej".

Skulpturen er hugget ud i en svensk vandreblok, som er kommet hertil i istiden. Stenen har siden ligget i den indre by i Kolding, til den blev gravet op for cirka 25 år siden. Stenene har en rødlig farve, som passer smukt sammen med granitkvadrerne i muren på kirken. Før der blev hugget i stenen vejede den ca. 4 ton, der er blevet hugget ca. 500 kg. af, så den nu vejer ca. 3½ ton.

Skulpturen er udført af stenhuggermester Jan Hemmsen fra Vejen Stenhuggeri. Jan Hemmsen deltog også ved afsløringen og fortalte om fremstillingen af skulpturen.

I sommeren 2013 begyndte menighedsrådet at snakke om, at vi gerne ville have en markering på de anonymes gravplads. Vi har drøftet om det skulle være en sten med ordet "Fred" på? eller skulle det være en granitbænk med et vers indgraveret? I foråret 2014 var ve hos Vejen Stenhuggeri for at se på forskellige muligheder. Stenhuggeren kom med ideen til os, om et træ hugget i granit. Der har tidligere stået et træ på stedet, hvor skulpturen nu står, men den var blevet fældet pga. sygdom. Så ideen om et nyt træ i granit tiltalte os. Det ville dog blive et dyrere projekt end vi først havde forestillet os. I sensommeren kontaktede vi igen stenhuggeren, for at få udarbejdet en skitse og et prisoverslag. I efteråret har stenhuggeren udarbejdet en model til os i ler, som han præsenterer ved et menighedsrådsmøde. Før vi kan bestille skulpturen, skal vi have finansieringen på plads. Vi har en udsmykningskonto i Stiftet på ca. 32.000 kr. Pengene stammer fra en anonym gave og et testamenteret beløb. Vi søger stiftet om frigivelse af pengene. Da de har godkendt vores ansøgning, sender de den videre til provstiet, som også skal godkende vores ansøgning. I februar 2015 får vi besked om at pengene er frigivet. Så nu kan vi endelig få bestilt skulpturen. Resten af beløbet, har vi sparet sammen på driften, i løbet af året. Skulpturen kostede i alt 50.000 kr.

Nu har vi så endelig fået afsløret vores smukke skulptur. Håber rigtig mange vil nyde synet af den, når de besøger kirkegården - ikke mindst dem der har slægtninge på de anonymes gravplads.






Ingen kommentarer: